معماری هوش تجاری چیست؟

هوش تجاری
معماری هوش تجاری اصطلاحی است که برای اطلاعات تجاری یک سازمان، مدیریت و تجزیه و تحلیل آنها به کار برده میشود و از چند لایه مختلف تشکیل شده است.
به همین دلیل با توجه به نیاز روزافزون کسب وکارها جهت استفاده از ابزارهای مدیریتی برای افزایش بهره وری مجموعه در این مقاله قصد داریم تا شما را با تمام ابعاد هوش تجاری، معماری، لایه و مزایای آن آشنا کنیم.
پس اگر در دسته مدیرانی قرار دارید که به دنبال مدیریت سیستم های منبع، مدلسازی و انبارسازی داده ها از طریق هوش تجاری هستید، تا پایان مطلب ما را همراهی کنید.
معماری هوش تجاری چیست؟
معماری اطلاعات یا هوش تجاری به مجموعه ای از اقدامات گفته میشود که جهت کار روی داده های ضروری یک سازمان و کسب و کار مورد استفاده قرار میگیرد.
این معماری وظیفه دارد تا منابع اطلاعاتی را شناسایی کرده و داده های به دست آمده را به کاربر نمایش دهد. بنابراین میتوان آن را یک ابزار نامید که امکاناتی را جهت افزایش هوش بیزینس در اختیار شما قرار میدهد.
معماری هوش بیزینس شامل چه خدماتی میشود؟
این معماری وظیفه دارد تا در وهله اول سیستم های منابع را شناسایی کرده، سپس مشغول به انجام فرآیندهای استخراج جهت تبدیل و بار شود. بعد از آن به مدلسازی داده ها و انبارداری آنها پرداخته و در نهایت مشغول به مدیریت اطلاعات سازمانی خواهد شد.
از این رو میتوان نتیجه گرفت که معماری هوش تجاری وابسته به جمع آوری داده ها بوده و اساس کار خود را بر مبنای ذخیره اطلاعات و تجزیه تحلیل آنها تنظیم کرده است.
مبانی معماری هوش تجاری
مبانی معماری هوش بیزینس را طبق 5 فاکتور جمع آوری داده ها، یکپارچه سازی داده ها، ذخیره داده ها، تحلیل داده ها و در نهایت توزیع آنها پایه ریزی کرده اند که در ادامه به معرفی هر یک از آنها می پردازیم.
- جمع آوری داده ها
تا زمانی که داده ای وجود نداشته باشد، نمیتوان هیچ عملیاتی روی آنها انجام داد. به همین دلیل قدم اول در معماری هوش کسب وکار، به دست آوردن داده ها از طریق نرم افزارهای مدیریت ارتباط با مشتری و پرونده های موجود است.
در واقع باید گفت که وجود روشهای قابل اعتماد در دسترسی به داده های اولیه، یکی از موضوعاتی است که در اولویت تمام کسب وکارها قرار دارد و معماری هوش تجاری همان ابزاری است که به این نیاز پاسخ میدهد.
- یکپارچه سازی داده ها
بعد از جمع آوری داده ها نوبت به یکپارچه سازی آنها میرسد. زیرا تا زمانی که اطلاعات به دست آمده منظم نشده و در دسته های مختلفی قرار نگیرند، نمیتوان آنها را تدوین و تجزیه و تحلیل کرد. بنابراین در روند یکپارچه سازی داده ها یک بار دیگر اهمیت معماری هوش کسب وکار مشخص میشود.
- ذخیره داده ها
زمانی که داده های به دست آمده تدوین و ادغام شدند، باید آنها را ذخیره کرد تا تحلیلگران شروع به تجزیه و تحلیل اطلاعات کنند.
شرکتها وظیفه دارند تا زیرساختهایی را جهت ذخیره سازی مستقر داده ها داشته باشند. این اقدام موجب میشود که بازیابی اطلاعات در آینده، همچنین پیداکردن داده های گمشده روند ساده تری را طی کنند.
- تجزیه و تحلیل داده ها
تا زمانی که ابزارهای معماری هوش بیزینس وجود داشته باشند، خیال کسب وکارها از بابت عدم استخدام نیروی اضافه راحت خواهد بود؛ زیرا این ابزارها فرآیند تحلیل داده ها و گزارشگیری خودکار آنها را بدون نیاز به نیروی انسانی انجام میدهند.
باید اضافه کنیم که درصد خطای گزارش های تحلیلی این ابزارها بسیار پایین بوده و نمونه تحلیل هایی که توسط آنها به کسب وکارها تحویل داده میشود، قادر به آموزش نیروهای انسانی هستند.
- توزیع داده ها
آخرین مرحله ای که در زیرمجموعه مبانی معماری هوش تجاری قرار میگیرد، توزیع داده ها بوده که منجر به تصمیم گیری بهتر کسب و کارها در زمینه های تجارت و تغییر در شرایط ضروری بازار میشود.
مرحله توزیع داده ها را معمولا به 3 روش انجام میدهند که این روشها همان استفاده از ایمیلهای خودکار، جاسازی و گزارش از طریق داشبورد است که انتخاب هر یک از آنها به صاحبین کسب وکارها بستگی دارد.
مزایای استفاده از معماری هوش کسب و کار
حال که در رابطه با اجزای معماری چند لایه هوش تجاری و مبانی آن صحبت کردیم، وقت آن رسیده تا شما را با مزیت های استفاده از این معماری آشنا کنیم. مزیت های استفاده از معماری هوش بیزینس عبارتند از:
- انسجام چارچوب بیزینس : جمع آوری مداوم داده ها و تجزیه و تحلیل کردن آن ها باعث میشود تا چارچوب کلی کسب و کار بهبود پیدا کرده و منسجم شود.
- ایجاد امکان مقیاس پذیری : مقیاس پذیری فاکتوری است که باعث می شود تا گزارش نهایی داده های بیزینس خود را در شرایط بهتری با سایر رقبا مورد بررسی قرار دهید.
- انعطاف پذیری : داشتن اطلاعات کافی و گزارش از داده های مختلف شرکت باعث می شود تا انعطاف پذیری مجموعه افزایش بیشتری پیدا کند.
- افزایش قابلیت استفاده : این مزیت ارتباط مستقیمی با استفاده بهینه از تک تک اطلاعاتی دارد که به مرور زمان از ارتباط با مشتری و محصولات جمع آوری شده اند. در واقع معماری هوش تجاری باعث می شود تا ذخیره هیچ اطلاعاتی بی فایده باقی نماند.
- کاهش زمان گزارش گیری : با توجه به اینکه نیروهای انسانی محدودیت های زمانی و جسمی زیادی دارند، استفاده از ابزارهای هوش تجاری باعث می شود تا زمان گزارش گیری بالا رفته و اطلاعات تحلیل شده با سرعت بیشتری در اختیار مدیران کسب و کارها قرار بگیرد.
معرفی یک ابزار معماری هوش کسب و کار
یکی از معروف ترین ابزارهایی که تمام مراحل هوش تجاری را برای شما انجام میدهد، توسط شرکت مایکروسافت تولید شده که با نام SQL Server شناخته میشود.
این ابزار 3 سرویس کاربردی با عناوین SSIS (Integration Service)، SSRS Reporting Service و SSAS Analysis Service دارد که هر کدام از آنها وظایف مربوط به خود را بر عهده گرفتهاند.
SSIS مرحله یکپارچه سازی داده ها را انجام میدهد و SSRS مربوط به بخش گزارشگیری اطلاعات میشود. در نهایت SSAS تمام امور مربوط به تحلیل داده ها را به اتمام میرساند.

جمع بندی
معماری هوش تجاری چارچوبی است که به شما این امکان را میدهد تا از تک تک داده های موجود در بیزینس خود، اطلاعات ارزشمندی را استخراج کنید که موجب افزایش بهره وری کسب و کار شما خواهند شد.
این معماری شامل اجزای مختلفی از جمله جمع آوری داده ها، یکپارچه سازی آنها، تجزیه تحلیل و در نهایت توزیع داده ها میشود که نتیجه همه این اقدامات مزایای زیادی را در پی دارد.
از جمله این مزایا میتوان به انسجام چارچوب بیزینس، ایجاد امکان مقیاس پذیری، انعطاف پذیری کسب وکار، افزایش قابلیت استفاده و کاهش زمان گزارش گیری اشاره کرد.
از این رو اگر شما هم به عنوان مدیر یک مجموعه به دنبال یک سیستم سریع و کاربردی جهت تحلیل داده های خود هستید، پیشنهاد میکنیم که از این معماری و مزایای آن بهره مند شوید.
همچنین لازم به ذکر است که ابزارهای زیادی جهت انجام فرآیند تحلیل داده ها , طراحی و تولید شده اند که SQL server مایکروسافت یکی از آنها است.
دوره های مرتبط
دوره کامل تضمینی هوش تجاری با رویکرد کسب درآمد در داخل و خارج از کشور
آنالیز داده و هوش تجاری یکی از پردرآمدهای شغل های دنیا چه در داخل کشور و چه خارج از کشور است. ما در دوره آموزشی صفر تا صد هوش تجاری را به صورت تضمینی آموزش میدهیم.
آموزش ویدیویی هوش تجاری در SQL
شما در این دوره آموزشی (آموزش ویدیویی هوش تجاری در SQL) با مفاهیم و اصول هوش تجاری در SQL آشنا می شوید.
آموزش صفر تا صد طراحی؛ تحلیل و پیاده سازی سامانه های حرفه ای هوش تجاری با پاور بی آی
آموزش صفر تاصد طراحی، تحلیل و پیاده سازی سامانه های حرفه ای هوش تجاری با پاور بی آی در 98 ساعت و توسط اساتید مجرب آماده شده است.
آموزش صفر تا صد داشبورد سازی در سی شارپ
آموزش کامل و پروژه محور مباحث به همراه مثال کاملا عملی در محیط سی شارپ که یک محیط برنامه نویسی ماکروسافتی می باشد. دوره آموزش داشبورد سازی در سی شارپ شامل ساخت یک داشبود زیبا در محیط سی شارپ به کمک کامپوننت های ssrs و Chart.js می باشد.
آموزش کاملا حرفه ای ویدیویی هوش تجاری در Oracle
آموزش ویدیویی هوش تجاری در Oracle ابتدا به بررسی ساختار کلی هوش تجاری اوراکل پرداخته و سپس به مراحل نصب نرم افزارهای مرتبط با کار خود می پردازیم. سپس مباحث آنالیز داده و فاندامنتال کار را بررسی کرده و در خصوص ریپازیتوری و مسایل مربوط به ان صحبت می کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید