سیستم BI چیست؟
سیستم BI (هوش تجاری) مجموعهای از فرآیندها، معماریها و فناوریهایی است که دادههای خام را به اطلاعات معناداری تبدیل میکند که اقدامات سودآور تجاری را هدایت میکند. این مجموعه ای از نرم افزارها و خدمات برای تبدیل داده ها به اطلاعات و دانش عملی است.
BI تأثیر مستقیمی بر تصمیمات تجاری استراتژیک، تاکتیکی و عملیاتی سازمان دارد. BI از تصمیم گیری مبتنی بر واقعیت با استفاده از داده های تاریخی به جای مفروضات و احساس درونی پشتیبانی می کند.
ابزارهای BI تجزیه و تحلیل داده ها را انجام می دهند و گزارش ها، خلاصه ها، داشبوردها، نقشه ها، نمودارها و نمودارها را ایجاد می کنند تا اطلاعات دقیقی را در مورد ماهیت کسب و کار به کاربران ارائه دهند.
در این آموزش، شما یاد خواهید گرفت که
- هوش تجاری چیست؟
- چرا BI مهم است؟
- سیستم BI چگونه پیاده سازی می شود؟
- نمونه هایی از سیستم هوش تجاری مورد استفاده در عمل
- چهار نوع کاربر BI
- مزایای هوش تجاری
- معایب سیستم BI
- روندها در هوش تجاری
چرا BI مهم است؟
- اندازه گیری: ایجاد KPI (شاخص های کلیدی عملکرد) بر اساس داده های تاریخی
- شناسایی و تعیین معیارها برای فرآیندهای مختلف.
- با سیستمهای BI، سازمانها میتوانند روندهای بازار را شناسایی کرده و مشکلات تجاری را که باید برطرف شوند، شناسایی کنند.
- BI به تجسم داده ها کمک می کند که کیفیت داده ها و در نتیجه کیفیت تصمیم گیری را افزایش می دهد.
- سیستم های BI را می توان نه تنها توسط شرکت ها، بلکه SME ها (شرکت های کوچک و متوسط) استفاده کرد.
سیستم های هوش تجاری چگونه پیاده سازی می شوند؟
در اینجا مراحل انجام می شود:
- مرحله 1 ) داده های خام از پایگاه های داده شرکت استخراج می شود. داده ها می توانند در چندین سیستم ناهمگن پخش شوند.
- مرحله 2) داده ها پاک شده و به انبار داده تبدیل می شوند. جدول را می توان پیوند داد و مکعب های داده تشکیل می شود.
- مرحله 3) با استفاده از سیستم BI، کاربر می تواند سؤالات را بپرسد، گزارش های موردی درخواست کند یا هر تحلیل دیگری انجام دهد.
نمونه هایی از سیستم BI مورد استفاده در عمل
مثال 1:
در یک سیستم پردازش تراکنش آنلاین ( OLTP ) اطلاعاتی که می تواند به پایگاه داده محصول وارد شود می تواند باشد
- یک خط محصول اضافه کنید
- تغییر قیمت محصول
به همین ترتیب، در یک جستجوی سیستم BI که برای حوزه موضوع محصول اجرا می شود، می توان افزودن خط محصول جدید یا تغییر در قیمت محصول باعث افزایش درآمد شد.
در پایگاه داده تبلیغاتی پرس و جوی سیستم OLTP که می تواند اجرا شود
- تغییر در گزینه های تبلیغاتی
- افزایش بودجه رادیو
به همین ترتیب، در پرس و جوی سیستم BI که می تواند اجرا شود، تعداد کلاینت های جدید به دلیل تغییر در بودجه رادیویی اضافه شده است.
در سیستم OLTP که با پایگاه داده های جمعیت شناختی مشتری سروکار دارد، داده هایی که می توانند تغذیه شوند، خواهند بود
- افزایش سقف اعتبار مشتری
- تغییر در سطح حقوق مشتری
به همین ترتیب در پرس و جوی سیستم OLAP که می تواند اجرا شود، آیا تغییرات نمایه مشتری از قیمت بالاتر محصول پشتیبانی می کند
مثال 2 :
صاحب هتل از برنامه های تحلیلی BI برای جمع آوری اطلاعات آماری در مورد میانگین اشغال و نرخ اتاق استفاده می کند. این کمک می کند تا کل درآمد حاصل از هر اتاق را پیدا کنید.
همچنین آماری از سهم بازار و داده های نظرسنجی مشتریان از هر هتل را جمع آوری می کند تا موقعیت رقابتی آن را در بازارهای مختلف تعیین کند.با تجزیه و تحلیل این روندها سال به سال، ماه به ماه و روز به روز به مدیریت کمک می کند تا برای اجاره اتاق تخفیف ارائه دهد.
مثال 3 :
یک بانک به مدیران شعب دسترسی به برنامه های BI را می دهد. این به مدیر شعبه کمک می کند تا تعیین کند چه کسانی سودآورترین مشتریان هستند و روی کدام مشتریان باید کار کنند.
استفاده از ابزارهای BI کارکنان فناوری اطلاعات را از وظیفه تولید گزارش های تحلیلی برای بخش ها رها می کند. همچنین به پرسنل بخش دسترسی به منبع داده غنی تری می دهد.
چهار نوع کاربر BI
در زیر چهار بازیگر کلیدی که از سیستم هوش تجاری استفاده میشوند آورده شده است:
- 1. تحلیلگر حرفه ای داده:
تحلیلگر داده ها آماردانی است که همیشه باید به عمق داده ها بپردازد. سیستم BI به آنها کمک می کند تا بینش تازه ای برای توسعه استراتژی های تجاری منحصر به فرد به دست آورند.
- 2. کاربران فناوری اطلاعات:
کاربر فناوری اطلاعات نیز نقش اصلی را در حفظ زیرساخت BI ایفا می کند.
- 3. رئیس شرکت:
CEO یا CXO می توانند سود کسب و کار خود را با بهبود کارایی عملیاتی در تجارت خود افزایش دهند.
- 4. کاربران تجاری
کاربران هوش تجاری را می توان از سراسر سازمان پیدا کرد. به طور عمده دو نوع از کاربران تجاری وجود دارد
- کاربر گاه به گاه هوش تجاری
- کاربر قدرتمند
تفاوت بین هر دو این است که یک کاربر قدرتمند توانایی کار با مجموعه داده های پیچیده را دارد، در حالی که نیاز معمولی کاربر باعث می شود که از داشبورد برای ارزیابی مجموعه های از پیش تعریف شده داده استفاده کند.
مزایای هوش تجاری
در اینجا برخی از مزایای استفاده از سیستم هوش تجاری آورده شده است:
- 1. افزایش بهره وری
با یک برنامه BI، برای کسب و کارها امکان ایجاد گزارش با یک کلیک وجود دارد، بنابراین در زمان و منابع زیادی صرفه جویی می شود. همچنین به کارمندان اجازه می دهد تا در وظایف خود بهره وری بیشتری داشته باشند.
- 2. برای بهبود دید
BI همچنین به بهبود دید این فرآیندها کمک می کند و امکان شناسایی مناطقی را که نیاز به توجه دارند را ممکن می سازد.
- 3. رفع پاسخگویی
سیستم BI مسئولیت پذیری را در سازمان تعیین می کند زیرا باید شخصی وجود داشته باشد که باید مسئولیت پذیری و مالکیت عملکرد سازمان را در برابر اهداف تعیین شده آن داشته باشد.
- 4. دید پرنده را نشان می دهد:
سیستم BI همچنین به سازمانها بهعنوان تصمیمگیران کمک میکند تا از طریق ویژگیهای معمولی BI مانند داشبوردها و کارتهای امتیازی، دیدی کلی داشته باشند.
- 5. فرآیندهای تجاری را ساده می کند:
BI تمام پیچیدگی های مرتبط با فرآیندهای تجاری را حذف می کند. همچنین با ارائه تجزیه و تحلیل پیشبینیکننده، مدلسازی رایانهای، معیارسنجی و سایر روشها، تجزیه و تحلیل را خودکار میکند.
- 6. امکان تجزیه و تحلیل آسان را فراهم می کند.
معایب سیستم BI
- 1. هزینه:
هوش تجاری می تواند برای شرکت های کوچک و همچنین متوسط هزینه بر باشد. استفاده از این نوع سیستم ممکن است برای معاملات معمول تجاری گران باشد.
- 2. پیچیدگی:
یکی دیگر از اشکالات BI پیچیدگی آن در پیاده سازی Datawarehouse است. می تواند آنقدر پیچیده باشد که بتواند تکنیک های تجاری را برای مقابله با آن سخت کند.
- 3. استفاده محدود
مانند تمام فناوری های بهبود یافته، BI ابتدا با در نظر گرفتن صلاحیت خرید شرکت های ثروتمند تأسیس شد. بنابراین، سیستم BI هنوز برای بسیاری از شرکت های کوچک و متوسط مقرون به صرفه نیست.
- 4. اجرای زمان بر
تقریباً یک سال و نیم طول می کشد تا سیستم انبار داده به طور کامل پیاده سازی شود. بنابراین، این یک فرآیند زمان بر است.
روندها در هوش تجاری
در زیر برخی از روندهای هوش تجاری و تجزیه و تحلیل وجود دارد که باید از آنها آگاه باشید.
- هوش مصنوعی : گزارش گارتنر نشان میدهد که هوش مصنوعی و یادگیری ماشین اکنون وظایف پیچیدهای را انجام میدهند که توسط هوش انسانی انجام میشود. این قابلیت برای دستیابی به تجزیه و تحلیل داده ها در زمان واقعی و گزارش داشبورد مورد استفاده قرار می گیرد.
- BI مشارکتی: نرم افزار BI همراه با ابزارهای همکاری، از جمله رسانه های اجتماعی، و سایر فناوری های جدید، کار و اشتراک تیم ها را برای تصمیم گیری مشترک بهبود می بخشد.
- Embedded BI: Embedded BI امکان ادغام نرم افزار BI یا برخی از ویژگی های آن را در یک برنامه تجاری دیگر برای افزایش و گسترش عملکرد گزارش آن فراهم می کند.
- Cloud Analytics : برنامه های کاربردی BI به زودی در فضای ابری ارائه خواهند شد و کسب و کارهای بیشتری به سمت این فناوری سوق خواهند یافت. طبق پیشبینیهای آنها ظرف چند سال، هزینههای آنالیز مبتنی بر ابر 4.5 برابر سریعتر رشد خواهد کرد.
خلاصه:
- BI مجموعهای از فرآیندها، معماریها و فناوریهایی است که دادههای خام را به اطلاعات معنادار تبدیل میکند که اقدامات سودآور تجاری را هدایت میکند.
- سیستمهای BI به کسبوکارها کمک میکنند تا روندهای بازار را شناسایی کرده و مشکلات تجاری را که باید برطرف شوند، شناسایی کنند
- فناوری BI می تواند توسط تحلیلگر داده، افراد IT، کاربران تجاری و رئیس شرکت استفاده شود.
- سیستم BI به سازمان کمک می کند تا دید، بهره وری و پاسخگویی را اصلاح کند.
- اشکالات BI این است که زمان بر است و فرآیند بسیار پیچیده ای دارد.
دوره های مرتبط
آموزش ویدیویی هوش تجاری در SQL
شما در این دوره آموزشی (آموزش ویدیویی هوش تجاری در SQL) با مفاهیم و اصول هوش تجاری در SQL آشنا می شوید.
آموزش صفر تا صد داشبورد سازی در سی شارپ
آموزش کامل و پروژه محور مباحث به همراه مثال کاملا عملی در محیط سی شارپ که یک محیط برنامه نویسی ماکروسافتی می باشد. دوره آموزش داشبورد سازی در سی شارپ شامل ساخت یک داشبود زیبا در محیط سی شارپ به کمک کامپوننتهای ssrs و Chart.js می باشد.
دوره کامل تضمینی هوش تجاری با رویکرد کسب درآمد در داخل و خارج از کشور
آنالیز داده و هوش تجاری یکی از پردرآمدهای شغل های دنیا چه در داخل کشور و چه خارج از کشور است. ما در دوره آموزشی صفر تا صد هوش تجاری را به صورت تضمینی آموزش میدهیم.
آموزش کاملا حرفه ای ویدیویی هوش تجاری در Oracle
آموزش ویدیویی هوش تجاری در Oracle ابتدا به بررسی ساختار کلی هوش تجاری اوراکل پرداخته و سپس به مراحل نصب نرم افزارهای مرتبط با کار خود می پردازیم. سپس مباحث آنالیز داده و فاندامنتال کار را بررسی کرده و در خصوص ریپازیتوری و مسایل مربوط به ان صحبت می کنیم.
آموزش صفر تا صد طراحی؛ تحلیل و پیاده سازی سامانه های حرفه ای هوش تجاری با پاور بی آی
آموزش صفر تا صد طراحی؛ تحلیل و پیاده سازی سامانه های حرفه ای هوش تجاری با پاور بی آی در 91 ساعت و توسط اساتید مجرب آماده شده است.
دیدگاهتان را بنویسید